Vijestiiiiii

Marokanci na ulicama traže socijalnu pravdu

339views

Više hiljada demonstranata ponovo je izašlo na miran protest na ulicama Kazablanke, Rabata i Tangera na poziv Pokreta 20. februar koji traži političke promjene u zemlji i veću socijalnu pravdu u Maroku.

Mladi aktivisti tog Pokreta vide demonstracije kao novi talas političkih i socijalnih protesta. Prvih dana septembra oni, međutim, nisu uspjeli da okupe veći broj ljudi.

U Kazablanci, demonstranti su prvi put izabrali da proteste održe među stanovnicima siromašnijeg kvarta Sidi Mumen, koji su radoznalo gledali transparente sa zahtjevima “za veću socijalnu pravdu, demokratiju i poboljšanje uslova života”.

“Čuo sam za ovaj Pokret, ali prvi put vidim te demonstrante. Slažem se s njihovim zahtjevima, jer ima puno mladih u Maroku koji su nezaposleni”, rekao je jedan od stanovnika te četvrti gdje se prema riječima policije okupilo oko 2.000 ljudi.

U Rabatu je na ulice izašlo tek oko 1.000 mladih, koliko ih je bilo i u Tangeru.

Osnovan početkom godine u vrijeme demokratskih promjena u nekim arapskim zemljama, takozvanog arapskog proljeća, Pokret 20. februar okuplja islamiste iz organizacije Pravda i Milosrđe, koja je ilegalna ali je vlasti tolerišu, kao i od nezavisnih “sajber-aktivista” i aktivista ekstremne levice.

(vestionline.com)