Vijestiiiiii

Marjanac: Vojnici idu u Afganistan u oktobru

385views
Prekidanje prošlosedmične sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, zbog čega nije potvrđena odluka o slanju pješadijske jedinice Oružanih snaga /OS/ BiH u mirovnu misiju u Afganistan, neće odgoditi slanje vojnika u ovu NATO misiju. Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac uvjeren je da neće biti kašnjenja u ispunjavanju obaveza prema NATO-u, dodajući da je i ranije bilo planirano da vojnici iz BiH u oktobru idu u Afganistan, pišu “Nezavisne novine”.

On je napomenuo da je naredna sjednica Doma naroda zakazana za septembar, te ukoliko se na njoj potvrdi odluka o slanju vojnika, oni će moći biti upućeni u oktobru, a ukoliko u septembru ne bude te odluke jedinica će tek u februaru biti poslana za Afganistan.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da je proces slanja vojnika u mirovne misije osmišljen tako da svako ima svoje odgovornosti i obaveze, navodeći da je očigledno da svi ne prihvataju odgovornost.

“Završili smo obuku i teoretski, nakon potvrđivanja u Parlamentu, mi vojnike možemo poslati za dva dana. Bojim se da je odlaganje sjednice odgodilo slanje vojnika”, rekao je Cikotić.

(Srna)