Vijesti

Maliki: Izvještaj UN-a o izraelskim naseljima je pobjeda međunarodnog prava

310views

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozdravio je objavu izvještaja Vijeća UN-a za ljudska prava o poslovnim vezama izraelskih naselja.
Maliki je također zatražio od država članica UN-a i Vijeća za ljudska prava da “objave preporuke i instrukcije tim kompanijama da odmah prekinu saradnju s naseljima”.

“Objava liste kompanija i strana koje djeluju u naseljima predstavlja pobjedu međunarodnog prava”, navodi Maliki u izjavi za javnost koju je objavio njegov ured.

Vijeće UN-a za ljudska prava u srijedu je saopćilo da je identifikovalo 112 poslovnih entiteta za koje postoje razumne osnove za zaključiti da imaju veze s izraelskim naseljima na Zapadnoj obali – 94 sa sjedištem u Izraelu i 18 u šest drugih država.

“Iako se naselja kao takva smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, izvještaj ne dovodi u pitanje zakonsku karakterizaciju tih aktivnosti, niti angažmana poslovnih entiteta u njima”, izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Reuters.

(Agencije)