Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Mali: Lavrov osudio francusku intervenciju

357views

Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je naoružavala u Libiji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pozivajući Zapad da stekne “cjelovit uvid” u regiju.

“Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je u Libiji naoružavala protiv Gaddafijevog režima, kršeći embargo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju objavljenom na krajnjem istoku, čije su dijelove objavile i ruske novinske agencije.

Iste grupe bore se u Siriji protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, dodao je Lavrov.

“Žalosti me što naši partneri ne mogu prestati fiksirati se na neku tačku na karti i steći cjelovit uvid u regiju”, dodao je.

Intervencija Francuske

Francuska je intervenirala u Maliju na zahtjev vlasti u Bamaku, kao odgovor na ofanzivu pobunjenika prema jugu u januaru.

Lavrov je već kritizirao dopremu francuskog oružja pobunjenicima koji su se borili u Libiji, upozorivši na naopako “tumačenje” UN-ove rezolucije kojom se odobrava upotreba sile za zaštitu civilnog stanovništva.

Rusija, stalna članica UN-ovog Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana tokom glasanja o Libiji u martu 2011. koje je omogućilo međunarodne zračne udare na Gaddafijeve snage i na koncu pad režima.

No, Moskva je poslije neumorno isticala da je opseg  zračnih udara NATO-a na libijska postrojenja izlazio iz okvira rezolucije UN-a.

(Hina)