Vijestiiiiii

Malezija uspostavlja globalni fond zekata za siromašne

455views

Minber.ba – Malezija planira uspostaviti globalni Zekat fond kako bi se pomoglo milionima siromašnih ljudi širom svijeta. “Sekretarijat za vakuf, zekat i hadždž (JAWHAR) je usred uspostavljanja Svjetske organizacije zekata i u potrebi je za pokroviteljstvom iz drugih muslimanskih zemalja”, rekao je Jamil Khir Baharom, ministar u odjelu premijera, izvijestila je novinska agencija Bernama u utorak, 22. novembra.

“Mi se također nadamo da će islamske banke širom svijeta pridonijeti fondu WZO”, rekao je on novinarima nakon otvaranja Prve konferencije zekata svjetskih univerziteta (WU1ZC) u utorak.

Osamnaest zemalja su se odlučile pridružiti organizaciji do sada, rekao je on.

Baharom je rekao da postoji nada da će pomoć i potpora koja će biti ponuđena kroz WZO olakšati teret siromašnim muslimanima.

Pored siromašnih u svijetu, fond bi se trebao koristiti za pomoć ljudima u konfliktima pogođenim zemljama poput Somalije, Palestine i Afganistana.

On je rekao da će sekretarijat uspostaviti bazu podataka o primljenoj pomoći i potpori od strane osoba kojima je namijenjena.

Ukupno 64 radnih papira sa 16 visokih učilišta iz Indonezije, Bruneja, Saudijske Arabije, Australije, Alžira, Irana, Bangladeša, Belgije i Malezije će biti podnešeno na konferenciji, koja će završiti u četvrtak.

Izvor: Onislam.net

Za mnber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)