Vijesti

Maas: Njemačka treba produžiti boravak vojnika u Afganistanu iza marta

146views

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sugerirao je da bi njemačko vojno prisustvo u Afganistanu trebalo biti produženo iza zvaničnog roka u martu.

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibana neće biti dovršeni do tada, izjavio je Maas za novine medijske grupe Funke u komentarima objavljenim u subotu.

– Stoga se moramo pripremiti za parlamentarni mandat za razne scenarije – kazao je Maas.

Njemačka vojska može razmjestiti do 1.300 vojnika u okviru svoje uloge u NATO-voj misiji Odlučna podrška, koja ima mandat da pruža savjete, obuku i podršku domaćim snagama sigurnosti u Afganistanu. Procjenjuje se da razmještaj vojnika na godinu dana košta njemačku vladu 427,5 miliona eura.

Rasprave o povlačenju snaga potaknute su sporazumom postignutim između talibana i Sjedinjenih Država, koji predviđa povlačenje svih stranih vojnika iz zemlje do aprila.

U zamjenu za to, talibani su se obavezali na mirovne pregovore s vladom u Kabulu i da će značajno smanjiti nasilje.

Nasilje se, ipak, nastavilo u Afganistanu uprkos početku mirovnih pregovora u septembru.

Maas je izjavio da bi administracija novog američkog predsjednika Joa Bidena trebala učiniti mogućim ponovno stvaranje partnerstva.

– Potreban je sporazum na osnovu koga možemo privesti kraju ovaj razmještaj kao kolicijski partneri koji ne ugrožavaju mirovni proces – izjavio je šef njemačke diplomatije, prenosi dpa.

(FENA)