Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Lider Hamasa u prvoj poseti Jordanu

380views

Lider palestinskog pokreta Hamas Halid Mešal posetio je u nedjelju Jordan prvi put od kada je protieran nakon više od deset godina i sastao se sa kraljem Abdulahom.

Mešal je bio u društvu katarskog princa Šeika Tamima bin Hamad al Tanija.

Posjeta lidera Hamasa planirana je prije nego što je izbila pobuna protiv vlade u Siriji, gdje je ovaj pokret ima svoje najveće sjedište izvan Pojasa Gaze.

Hamas i Jordan su negirali da postoji mogućnost da taj pokret prebaci svoje sjedište iz Damaska, gdje su se brojni rukovodioci ove organizacije preselili nakon što su protjerani iz Amana 1999. godine. Sukob u Siriji primorao je Hamas da neke svoje aktiviste i porodice izvuče iz te zemlje.

“Razgovori o ovoj posjeti vođeni su prije događaja u Siriji i nisu povezani”, rekao je višerangirani zvaničnik Hamasa, Izet Rišek.

Zvaničnici Hamasa i Jordana rekli su da nijedna od strana nije pominjala ponovno otvaranje kancelarije palestinske organizacije u Amanu.

(RSE)