Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Libijski pobunjenici: Zauzeli smo Bregu

272views

Pobunjeničke snage potisnule su trupe pukovnika Moamera Gadafija iz libijskog grada Brege, što je njihov najveći uspjeh u istočnom dijelu zemlje u posljednjih nekoliko sedmica, saopštio je pobunjenički portparol.

Više od 30 ljudi sa obje strane poginulo je u okršajima tokom vikenda.

Pobunjenici su prethodno opkolili Bregu, u kojoj se nalaze rafinerija i terminal za izvoz nafte, rekao je portparol Šamisdin Abdulmolah.

Gradske ulice prepune su mina, zbog čega je teško potpuno osigurati čitavo područje.

“Glavni dio Gadafijevih snaga povukao se ka Ras Lunafu, dalje na zapad”, rekao je Abdulmolah putem telefona.

On je dodao da je u sukobima vođenim u subotu poginulo 10 pobunjenika, dok ih je 175 ranjeno. Prema njegovim riječima, jučer su poginula još dva borca, a 120 ih je ranjeno.

Najveći dio pobunjeničkih snaga sada je prošao Bregu i kreće se dalje na zapad, prema gradovima Bišr i Ugalaja, gdje se očekuju novi okršaji.

Zvanična libijska agencija JANA javila je da je 19 Gadfijevih lojalista izgubilo živote u posljednja dva dana kao rezultat vazdušnih udara NATO-a u oblasti Brege.

(SRNA)