Vijesti

Libijska vojska u bolnici u danas oslobođenom gradu našla više od 100 leševa

397views

Najmanje 106 leševa, uključujući beživotna tijela žena i djece, pronađeno je u bolnici u gradu Tarhuna kojeg je libijska vojska danas oslobodila od nelegitimnih militantnih snaga koje s istoka Libije predvogi Khalifa Haftar, javlja Anadolu Agency (AA).

Vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije saopćila je da sve ukazuje da se radi o strijeljanim civilima.

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Libije Emin al-Hashimi na društvenim mrežama je saopćio da se na većini pronađenih leševa nalaze tragovi torture, a da su neka tijela unakažena do neprepoznatljivosti.

Libijska vojska jučer je saopćila da je od militanata pučističkog vođe Haftara oslobodila kompletnu regiju Tripolija, a jutros i strateški važni grad Tarhuna koji je smješten 90 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Libijska vojska danas je saopćila i da je zaplijenila velike količine oružja i vojnih vozila koja su Haftarovi militanti dobili od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pored Emirata, Haftarove učiste u Libiji podržavaju i Egipat i Rusija.

Među zaplijenjenim oružjem je i protuzračni raketni sistem FN-6, posnat i pod nazivom MANPAD, zatim protutenkovski top SPG-9, protutenkovski projektili Cornet i minobacački projektili.

(AA)