Vijesti

Libijska vojska preuzela kontrolu nad dva vojna kampa južno od Tripolija

317views

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije nastavile su žestoke udare na militante koje predvodi Khalifa Haftar i u potpunosti su preuzele kontrolu u dva važna vojna kampa južno od Tripolija, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik libijske vojske Mujammed Kununu saopćio je da su libijske snage preuzele kontrolu u vojnim kampovima Hamza i Yermuk koji se nalaze južno od Tripolija i koji su bili pod kontrolom nelegitimnih militantnih snaga koje s istoka Libije predvodi Khalifa Haftar.

U saopćenju se navodi da su se Haftarovi militanti povukli iz ta dva kampa, a da specijalizirani timovi libijske vojske trenutno rade na uklanjanju minskoeksplozivnih sredstava koja su militanti postavili prilikom povlačenja s tog područja.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga. Haftarovi militanti su u proteklih pet dana izgubili kontrolu u više gradova u Libiji, uključujući i zračnu bazu Al-Watiya čije oslobađanje je libijska vojska ocijenila strateškim uspjehom.

Libijske snage pod opsadu su stavile i grad Terhune kojeg Haftarovi militanti koriste kao logistički i operativni centar napada na Tripoli.

Jučer je libijska vojska uspostavila kontrolu i u vojnom kampu El-Tekbali.

(AA)