Vijesti

Libijska vlada objavila sporazum o primirju u Tripoliju

703views

Libijska međunarodno priznata vlada u srijedu je objavila novi sporazum o primirju koji bi okončao jednomjesečne sukobe između suparničkih milicija južno od Tripolija u kojima je ubijeno više od stotinu ljudi.
Sporazum su potpisali predstavnici prijestonice i grada Tarhune, jugoistočno od Tripolija, navodi u saopćenju ministarstvo unutrašnjih poslova.
Dokument koji je ratificirao ministar unutrašnjih poslova Abdessalem Ashour poziva suparničke strane da provedu sporazum potpisan 4. septembra i da formiraju zajedničke snage sigurnosti i policije iz Tripolija i Tarhune koje bi patrolirale južnim predgrađima prijestonice.
Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) pozdravila je u saopćenju prekid borbi koji je stupio na snagu već u utorak.
Sukobi koji su izbili u južnim predgrađima prijestonice 26. augusta odnijeli su najmanje 117 života a ranjeno je više od 400 ljudi, sudeći po novim brojkama žrtava koje je objavila GNA.
Više od 25.000 ljudi raseljeno je u nasilju.
Libijska prijestonica bila je u središtu borbi za uticaj među oružanim grupama otkako je dugogodišnji čelnik zemlje Moamer Gaddafi svrgnut i ubijen u ustanku koji je podržao NATO u 2011.
Poljednji sukob suprotstavio je oružane grupe iz Tarhune i trećeg po veličini libijskog grada Misrate snagama iz Tripolioja pod nominalnom kontrolom GNA, prenosi AFP.

(FENA)