Vijestiiiiii

Libijska organizacija s pet miliona dolara pomaže povratak izbjeglica u BiH

289views

Međunarodna organizacija za mir, brigu i pomoć sa sjedištem u glavnom gradu Libije Tripoliju spremna je da sa pet miliona dolara pomogne proces povratka izbjeglica i raseljenih lica u BiH, rekao je predsjednik ove nevladine organizacije Kaled El Hamedi.

Tokom razgovora u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem, El Hamedi je potvrdio spremnost ove organizacije da u vrlo kratkom roku donira sredstva iz svog fonda za pomoć izbjeglim i raseljenim licima u BiH, ali i da se angažuje za dobijanje dodatnih sredstava iz drugih izvora.

Ukazujući na složenost problema u ovoj oblasti, Halilović je rekao da su, uprkos znatno povećanim izdvajanjima za povratak u posljednje tri godine, i dalje potrebna mnogo veća sredstva da bi u naredne četiri godine suštinski bilo zatvoreno poglavlje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

“U posljednje tri godine samo iz državnog budžeta izdvojili smo više od 150 miliona KM za povratak. Ovim novcem izgrađeno je oko 4 000 povratničkih domova, rekonstruisane su desetine kilometara puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, a desetine miliona KM izdvojeno je za elektrifikaciju povratničkih naselja i održivi povratak “, naveo je Halilović.

On je podsjetio da još 47 000 porodica ili oko 150 000 lica čeka da se vrati u svoje domove, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH(Srna)