Vijestiiiiii

Libijska opozicija osnovala nacionalno vijeće

338views

Čelnici opozicije u Libiji osnovali su Nacionalno vijeće koje predstavlja libijske gradove u rukama pobunjenika, rekao je predstavnik toga vijeća novinarima.

Njegovo osnivanje najavljeno je u svim oslobođenim gradovima Libije, rekao je Abdelhafez Goka na konferenciji za novinare u Benghaziju, drugom gradu po veličini i uporištu protesta.

“Vijeće nije nova vlada, već lice Libije tokom razdoblja tranzicije”, rekao je i dodao da se nastavljaju konsultacije o sastavu i funkciji te organizacije, prenijela je Hina.

Merkel, Hague i Frattini za odlazak Gadafija

Njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski šef diplomacije William Hague i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u nedjelju su rekli da libijski čelnik Moamer Gadafi mora otići s vlasti. “Vrijeme je da Gadafi ode”, saopćila je Merkel izražavajući zadovoljstvo odlukom Vijeća sigurnosti UN-a koje je uvelo sankcije Libiji.

“Jednoglasna odluka Vijeća sigurnosti jaka je poruka Gadafiju i ostalim despotima da se kršenje ljudskih prava neće tolerirati”, poručila je ona.

Hague je kazao za BBC da je donio odluku o ukidanju imuniteta Gadafiju i članovima njegove obitelji na teritoriju Velike Britanije. “Naravno da je vrijeme da on ode”, naglasio je Hague.

“Stanje u Libiji je nepovratno promijenjeno”, ocijenio je Frattini. Na izravno pitanje novinara Sky TG-24 o odlasku Gadafija, on je rekao da je “to neizbježno”.

(FENA)