Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Libija vraćena u Savjet za ljudska prava UN-a

320views

Generalna skupština UN odlučila je da obnovi članstvo Libije u Savjetu za ljudska prava, iz koga je izbačena nakon početka oružanih sukoba u toj zemlji.

Rezolucija za vraćanje Libije u članstvo Savjeta za ljudska prava usvojena je sa 123 glasa za, a protiv su glasale Venecuela, Nikaragva, Bolivija i Ekvador.

Zamjenik libijskog ambasadora u UN Ibrahim Dabaši, koji je tu funkciju obavljao i tokom režima Moamera Gadafija, rekao je da su nove vlasti u Libiji posvećene vladavini prava i poštovanju ljudskih prava.

Ambasador Venecuele u UN Horhe Valero kritikivao je ubistvo Moamera Gadafija, kao i intervenciju NATO-a u Libiji, ocjenjujući da je prekršena rezolucija Savjeta bezbjednosti o zaštiti civilnog stanovništva.

Dabaši je rekao da se nove libijske vlasti slažu da je bilo nekih kršenja ljudskih prava poslije hapšenja Gadafija, ističući da to neće ostati neistraženo.

“Ipak, to su izolovani, pojedinačni incidenti, i učinićemo sve da se oni ne ponove”, kazao je Dabaši.

Pobunjeničke snage su Gadafija, nakon što je uhvaćen u Sirtu, tukle i mučile, nakon čega je ubijen sa dva hica iz pištolja.

(RSE)