Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Libija: Prijedlog za formiranje novog kabineta

320views

Libijski parlament zatražio je od premijera Abdullaha al-Thinija da formira novi kabinet u roku sedam dana, kazao je portparol Parlamenta Omar Hmeidan, prenosi Reuters.

Nakon što kabinet bude formiran, Opći nacionalni kongres će odlučiti da li Thini i njegovi ministri mogu da ostanu na vlasti do izbora, koji su planirani kasnije ove godine.

Thini je ranije pisao Parlamentu, tražeći veće ovlasti i duži mandat, ali je odbacio navode da je privremena Vlada podnijela ostavku u vrijeme nemira koji potresaju Libiju.

Svrgnut Zeidan

U martu je Kongres svrgnuo premijera Alija Zeidana, nakon što vojska nije mogla spriječiti pobunjenike da isplove na tankeru napunjenom naftom iz luke koju su ranije blokirali.

Američka vojska kasnije je zaplijenila tanker i vratila ga u Tripoli.

Zeidana je privremeno zamijenio bivši ministar odbrane Abdullah al-Thini. Mandat njegove Vlade mora se obnavljati svake dvije sedmice, do imenovanja trajne vlade.

Vlada u Tripoliju nije mogla stati ukraj nasilju u državi otkako je svrgnut Muammar Gaddafi.

Nekoliko naoružanih grupa koje su se borile protiv Gaddafijeve vladavine tražile su veću zastupljenost u vođenju Vlade.

(AJ Balkans)