Vijesti

Libija odustala od predsjedavanja Arapskom ligom

297views

Libija je saopćila da odustaje od predsjedavanja trenutnim zasjedanjem Arapske lige, slijedeći time poteze Palestine i arapskih zemalja koje su donijele sličnu odluku zbog stava Arapske lige o normalizaciji odnosa između Ujednjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina s Izraelom.

Glasnogovornik libijskog Ministarstva vanjskih poslova Mohamed al-Geblawi rekao je da je predstavnik Libije u Arapskoj ligi Saleh al-Shamakhi obavijestio Generalni sekretarijat Arapske lige da Libija odustaje od rotirajućeg predsjedavanja trenutnim zasjedanjem Vijeća Arapske lige.

Al-Geblawi je dodao da se Libija raduje predsjedavanju Vijećem Arapske lige u nekim boljim uvjetima i zadržava svoje pravo na predsjedavanje u skladu s pravilima i procedurama i prema važećem redoslijedu.

Pogoršani odnosi
Šef palestinske diplomatije Riyad al-Maliki saopćio je prije dvije sedmice da Palestina neće predsjedavati trenutnim zasjedanjem Vijeća Arapske lige, jer je Generalni sekretarijat Arapske lige izrazio podršku UAE-u i Bahreinu, dvjema državama koje su normalizirale svoje odnose s Izraelom, kršeći time Arapsku mirovnu inicijativu.

Nekoliko dana kasnije, država Katar se ispričala da ne može preuzeti predsjedavanje trenutnim zasjedanjem Arapske lige umjesto Palestinske uprave, kako se navodi u pismu koje je poslala katarska delegacija u Arapskoj ligi.

Katar je potvrdio da zadržava svoje pravo da predsjedava narednim 155. zasjedanjem u martu.

Kuvajt, Liban i Komorska ostrva također su odustali od preuzimanja predsjedavanja.

Važno je napomenuti da se predsjedavanje sjednicama Arapske lige provodi prema abecednom redu imena država članica.

(Agencije)