Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Libija donijela zakon o nekažnjavanju bivših pobunjenika

424views
Zakon koji je usvojilo Nacionalno tranzicijsko vijeće na vlasti u Libiji utvrđuje da neće biti kažnjeni bivši pobunjenici koji su se borili protiv režima Muamera Gadafija za djela koja su “dovela do uspjeha revolucije ili koja su je štitila”, objavljeno je u četvrtak.


“Nema sankcija za vojne, sigurnosne i civilne akcije revolucionara izvedene s ciljem da uspije revolucija ili da bude zaštićena”, navodi se u članu 4 zakona o posebnim procedurama u periodu tranzicije”.

Tekst ne precizira jasno da li se zakon odnosi na djela počinjena poslije objave “oslobođenja” zemlje od Gadafijevog režima 23. oktobra.

Milicije formirane od bivših pobunjenika koji su se borili s Gadafijevim snagama bile su meta kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava koje ih optužuju da su mučile zatvorenike, od kojih većinu čine pristalice Muamera Gadafija ubijenog u oktobru.

(FENA)