Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Libija: Autonomni istok spreman na dijalog

389views

Predstavnici istočnog regiona Kirenaika na istoku Libije, koji su proglasili autonomiju te oblasti, spremni su za dijalog. “Prihvatamo poziv Nacionalnog prelaznog vijeća za dijalog”, izjavio je predsjednik vijeća novooformljenog regiona Ahmed Zubair al-Senusi.

Predsjednik NPS-a Mustafa Abdul Džalil poručio je u srijedu da će, ako bude neophodno, silom braniti cjelovitost zemlje, ali je u kasnijoj izjavi pojasnio da nije mislio na vojnu silu.

“Nismo spremni da dijelimo Libiju”, rekao je Džalil i pozvao lidere u istočnom regionu Kirenaika da se uključe u dijalog sa vlastima.

Na hiljade vođa najvećih plemena, komandira milicija i političara, izdali su u utorak deklaraciju o istočnom dijelu Libije, na ceremoniji u Bengaziju.

Na skupu je imenovano vijeće koje će upravljati novooformljenim regionom, koji se proteže od primorskog grada Sirta u centralnom dijelu zemlje pa do granice s Egiptom na istoku.

Plemenski lideri su, takođe, zatražili da se u Libiji uvede federalni sistem.

Libijsko Prelazno nacionalno vijeće, prelazna centralna vlada, u više navrata je ponovila da se protivi stvaranju posebnog regiona na istoku zemlje, upozoravajući da bi to moglo da dovede do raspada države.

(vijesti.ba)