Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Liberali neće u novu egipatsku vladu

315views

Liberali kao jedna od najjačih političkih partija u Egiptu saopštili su da neće biti u sastavu nove egipatske vlade.

Stranka demokratskog Egipta i slobodnih građana (VEFD) saopštila je da neće ući u koalicionu vladu čiji sastav će biti poznat u četvrtak.

“Potrebno je formirati homogenu vladu koja bi provela odluke i mjere koje je predložio predsjednik države”, navodi se u izjavi zvaničnika ove partije.

Nedugo poslije ove izjave ministar za turizam i član VEFD-a Munir Fahri Abdunnur podnio je ostavku.

Stranka demokratskog Egipta je djelovala na sličan način, te su ministar za razvoj i napredak Cevdet Halik, direktor Centralne banke Faruk el-Ukde i predstavnik Banke za međunarodnu trgovinu i ekonomiju Hisam Ramiz donijeli odluku da neće biti u sastavu nove vlade.

“Odbacujemo da budemo učesnici projekta u čijem planiranju nismo učestvovali”, istakao je jedan od osnivača političke partije Dustur, Mustafa Cundi, dajući do znanja da neće učestovati ni u sastavu nove egipatske vlade.

Profesor političkih nauka Imad Sahin prokomentarisao je situaciju u kojoj predstavnici liberalnih stranaka u zemlji ne žele biti u sastavu nove egipatske vlade.

“Ovim su liberali pokazali da ne žele biti dio državnog uređenja u kojem će se nastaviti tenzije izmeu vojske i nove vlade. Imajući u vidu da je vlast kratkog vijeka, ovakvom odlukom su pokazali da se pripremaju za nove izbore koji će biti održani poslije referenduma o novom Ustavu države”, ocjenio je prof. Sahin.

(Anadolija)