Vijesti

Libanski premijer Saad Hariri potvrdio da podnosi ostavku

359views

Libanski premijer Saad Hariri najavio je u utorak da će podnijeti ostavku zbog antivladinih protesta koji od 17. oktobra traju u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Hariri je na konferenciji za novinare održanoj u njegovom domu u Bejrutu najavio da će, nakon 13 dana protesta u zemlji, podnijeti ostavku predsjedniku zemlje Michelu Aounu.

Hariri je također kazao da je pokušao slušati glas naroda i tražiti načine kako zaštititi zemlju od opasnosti s kojima je suočena. Kako je rekao, i pored svih napora koje je uložio zemlja je ušla u slijepu ulicu.

“Idem u predsjedničku palaču Baabda kako bih ponudio svoju ostavku u skladu s voljom Libanaca. Obraćam se svim svojim političkim partnerima: Naša odgovornost danas je kako zaštititi Liban i razviti ekonomiju ove zemlje. Svoju ostavku prepuštam volji predsjednika Aouna i svih Libanaca. Najvažniji su dostojanstvo i sigurnost Libana”, rekao je Hariri.

Nezadovoljni vladinim planom reformi poreskog sistema, demonstranti u Libanu započeli su proteste 17. oktobra, a od tada su u skoro svim većim gradovima održavani masovni skupovi pod motom “Lanac od ljudi”.

Desetine hiljada ljudi su se držali za ruke i činili lanac koji simbolizira ujedinjenost naroda u borbi protiv povećanja poreza.

Tokom najmasovnijih demonstracija u protekle četiri godine u Libanu dolazilo je do stalnog blokiranja saobraćaja i rada javnih i komunalnih službi.

Najveći gnjev demonstranata izazvao je plan vlade o uvođenju poreza na komunikacije, a posebno na mrežu WhatsApp.

(AA)