Vijesti

Lavrov pozdravlja “ohrabrujuće signale” talibana

468views

Rusija vidi “ohrabrujuće signale” kod talibana, ali neće žuriti da ih prizna kao legitimnu vlast Afganistana, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je u obraćanju na konferenciji za medije u Kalinjingradu rekao da je spremnost talibanskog pokreta da formira inkluzivnu vladu ohrabrujuća poruka.

“Ne žurimo da ih priznamo (talibane), baš kao i sve druge države”, rekao je Lavrov te dalje dodao:

“Jučer sam razgovarao s ministrom vanjskih poslova Kine, imamo iste stavove i vidimo ohrabrujuće signale talibana, poput njihove želje da imaju vladu uz učešće drugih političkih snaga, omogućavajući obrazovanje za djevojčice i funkcioniranje državnog aparata općenito, bez prepreka za one koji su radili pod prethodnom vladom predsjednika Ashrafa Ganija”, kazao je šef ruske diplomatije.

Pohvalio je također i sposobnost talibana da “efikasno osiguraju red i mir” na ulicama Kabula, glavnog grada Afganistana.

“Podržavamo početak sveobuhvatnog dijaloga uz učešće svih političkih i etničkih grupa Afganistana”, rekao je Lavrov.

Talibani su zauzeli Afganistan nakon što su u nedjelju preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom te se sada nalaze u procesu uspostavljanja Vlade.

(AA)