Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Lavrov: Iran bi trebao da učestvuje na konferenciji o Siriji

394views

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je danas u Moskvi, gdje se sastao sa iranskim kolegom Mohammadom Jawadom Zarifom, kako bi Iran trebao učestvovati u drugoj ženevskoj konferenciji o rješenju sirijske krize, predviđenoj za 22. i 24. januar, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Iran bi trebao uzeti učešće o rješavanju sirijske krize. Smatramo da Iran obavezno treba da učestvuje na konferenciji”, poručio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Zarifom.

Napominjući kako njegova zemlja ulaže napore u mirovno rješenje sirijske krize, Lavrov je ukazao na potrebu očuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije.

“Prvi sastanak u okviru druge ženevske konferencije biće održan 22. januara i ne zna se zaista koliko će on trajati. Postoji predviđeni vrmenski okvir za sastanak međunarodnih predstavnika, ali nema nikakvih ograničenja u vezi sa trajanjem pregovora strana sukobljenih u Siriji”, pojasnio je Lavrov.

Podsjećajući da će sutra u Moskvi razgovarati sa šefom sirijske diplomatije Velidom Mualimom, Lavrov je kazao kako se ni u kojem slučaju ne radi o trojnom sastanku Sirije, Rusije i Irana.

-Iran ne prihvata preduslove-

Ministar vanjskih poslova Irana Zarif je istakao kako će njegova zemlja na drugoj ženevskoj konferenciju učestovati “ukoliko budu pozvani, a ukoliko ne, onda ih tu neće biti.”

Podsjećajući da Iran neće prihvatiti nikakve preduslove za učešće na toj konferenciji, Zarif je dodao i da sirijski narod mora odlučiti o budućnosti svoje zemlje.

(AA)