Vijesti

Lavrov i Tillerson: Očuvati teritorijalni intergritet Sirije

618views

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Rex Tillerson u utorak su preko telefona razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku, o Siriji i strateškoj stabilnosti.
– Govoreći o bilateralnim odnosima, Lavrov i Tillerson su se složili intenzivirati dijalog o relevantnim pitanjima u području strateške stabilnosti – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Sputnik.

Što se tiče situacije u Siriji, “strane su razgovarale o narednim koracima u rješavanju konflikta u Siriji, uz očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, uključujući održavanje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju u okviru napora čiji je cilj napredak ka sporazumu na osnovu Rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, te poticanje na direktne pregovore između sirijske vlade i opozicije u Ženevi bez ikakvih preduvjeta”, dodaje se u saopćenju.

Dvojica dužnosnika također su se složila da sjevernokorejski razvoj nuklearnog i raketnog programa predstavlja kršenje uvjeta Vijeća sigurnosti.

Međutim, Lavrov je ponovo istakao nedopustivost eskalacije tenzija oko Korejskog poluotoka za koju je okrivio agresivnu retoriku Washingtona prema Pyongyangu i jačanje vojnih snaga u toj regiji.

– Istaknuta je potreba za hitnim prelaskom s jezika sankcija na pregovarački proces – navedeno je u saopćenju.

(FENA)