Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Lavrov: Damask je počinio mnoge greške

384views
Sirijsko rukovodstvo napravilo je “veoma mnogo grešaka” koje su pogoršale krizu u zemlji zahvaćenoj nasiljem, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ovo je bila jedna od najoštrijih kritika koje je Moskva do sada uputila na račun sirijskih vlasti. Lavrov je, ipak, ponovio da odlazak predsjednika Bašara al Asada ne treba postavljati kao preduslov za rješavanje krize.

“Vjerujemo da je sirijsko rukovodstvo reagovalo pogrešno na prvu pojavu mirnih protesta i da je počinilo veoma mnogo grešaka”, rekao je Lavrov ruskoj radijskoj stanici Komersant FM.

Ova izjava mogla bi da predstavlja pokušaj Moskve da se distancira od vlasti u Damasku.

Lavrov je rekao da pitanje “ko će voditi Siriju u tranzicionom periodu” može da dobije odgovor kroz dijalog između vlasti i njenih protivnika i da su “nerealni” zahtjevi da Asad podnese ostavku prije tog dijaloga.

Lavrov je ranije izjavio da je Rusija spremna da podrži rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN na osnovu prijedloga izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana, ali pod uslovom da dokument ne predstavlja ultimatum.

On smatra da Ananovi prijedlozi sirijskom predsjedniku Al Asadu moraju prvo biti objavljeni, a potom da ih usvoji Savjet bezbjednosti, ali ne u obliku ultimatuma već kao osnove za postizanje sporazuma između svih Sirijaca.

Prema podacima UN, više od 8 000 ljudi je poginulo u nasilju, a 230 000 primorano da napusti domove, od kojih je 30 000 lica završilo u inostranstvu od početka krize prije godinu dana.

(SRNA)