Vijesti

Laktaši i Bosanska Gradiška: Uhapšeno šest osoba zbog ratnog zločina

567views

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Bosanske Gradiške i Laktaša, uhapsili su šest osoba osumnjičenih za ratne zločine.
Uhapšeni su: Drago Predojević, rođen 1959. godine; Dragutin Vukša, rođen 1968. godine; Simo Ćurguz, rođen 1968. godine; Boško Ćurguz, rođen 1961. godine; Miroslav Panić, rođen 1970. godine i Ranko Došenović, rođen 1966. godine.

Osobe lišene slobode su pod istragom i osumnjičene su da su u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Sanskog Mosta, u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Navedeni osumnjičeni terete se za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozlijeda, žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

(FENA)