Vijestiiiiii

Kuvajt: Uhapšen muškarac zbog vrijeđanja Poslanika, s.a.v.s.

346views

Minber.ba – Kuvajtske vlasti uhapsile su muškarca kasno u utorak zbog vrijeđanja poslanika Muhammeda, s.a.v.s., na svome profilu na Twitteru, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Blasfemija je protuzakonita u Kuvajtu prema zakona iz 1961., ali nije kažnjiva smrću.

Muškarac, čije ime nije objavljeno, vrijeđao je i klevetao vjeru islam, poslanika Muhammeda, s.a.v.s., ashabe i ženu Poslanika, s.a.v.s., navelo je Ministarstvo u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KUNAMA.

Ministarstvo “žali zbog zloupotrebe društvenih mreža od strane nekih pojedinaca kako bi vrijeđali temeljne islamske i duhovne vrijednosti, obećavajući da će pokazati nultu toleranciju u borbi protiv takvih teških kaznenih djela”, kaže se u saopćenju.

U septembru prošle godine kuvajtski sud je osudio čovjeka zbog vrijeđanja tamošnjeg vladara i postavljanja komentara koji podstiču međuvjersku mržnju na društvenim medijima, ali je odmah pušten na slobodu, zbog vremena koje je već odslužio dok je čekao suđenje, naveo je jedan aktivist za ljudska prava.

Twitter je vrlo popularan u Kuvajtu, s mnogo političara, novinara i drugih javnih ličnosti koji ga koriste raspravljaći o aktuelnim događajima. Popularne osobe mogu imati stotine hiljada sljedbenika.

Kuvajtski mediji su naveli i da je čovjek navodno odbacio optužbe. “Ja nikad neću napasti plemenitog Poslanika”, rekao je on, kako je izviješteno, te je dodao da je neko vjerovatno hakirao njegov profil i postavio te uvrede.

Njegova izjava, koju je prenijelo nekoliko najvećih novina u Kuvajtu, nije trenutno mogla biti potvrđena.

Izvor: Reuters

Za minber.ba preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)