Vijestiiiiii

Kuvajt: Protest više hiljada ljudi

267views

Kuvajtska policija je upotrijebila šok i dimne bombe kako bi danas rasturila zabranjeni protest nekoliko hiljada demonstranata.

Demonstranti su tokom protestne šetnje blokirali glavni put južno od prijestonice u kojoj se emir sastajao sa vodećim opozicionarima.

Nakon što su specijalci i policija spriječili protest u Kuvajtu, organizatori su pristalicama preko Tvitera poslali poruku da se okupe u Mishrefu, 20 kilometara južno od prijestonice, odakle su krenuli u protestnu šetnju, prenio je AFP.

Kako aktivisti tvrde, na desetine demonstranata je uhapšeno tokom marša, a nema izvještaja o povrijeđenima. Na protestu je, prema tvrdnjama organizatora, učestvovalo 100.000 ljudi, ali posmatrači navode da ih je bilo manje. Ovo je treći ovakav protest u Kuvajtu od 21. oktobra.

Opozicija je zakazala proteste pod nazivom “Ponos nacije” kako bi protestovala zbog odluke emira Šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha da izmijeni izborni zakon.

Ove izmjene opozicija vidi kao favorizovanje provladinih kandidata. Emir se kasno sinoć sastao u Kuvajtu sa četvoricom predstavnika opozicije u pokušaju pronalaženja rješenja za političku krizu u državi.

To je prvi zvanični sastanak emira i opozicije od početka spora prije nekoliko sedmica. Ministar unutrašnjih poslova Šeik Ahmad al-Humud al-Sabah izjavio je za agenciju KUNA da će bezbjednosne službe održavati javni red i spriječiti sve nelegalne aktivnosti.

(Tanjug)