Vijestiiiiii

Kuvajtski parlament: Smrtna kazna za psovanje Allaha, Poslanika i njegovih supruga

737views

Minber.ba Kuvajtski parlament je u četvrtak okvirno usvojio izmjene i dopune državnog kaznenog zakona kojima se propisuje smrtnu kaznu za one koji psuju Allaha, Allahovog poslanika, s.a.v.s., i njegove supruge, prenosi novinska agencija AFP.

Četrdeset i šest zastupnika, uključujući i ministre, glasalo je za ključne izmjene koje će stupiti na snagu tek nakon drugog kruga glasanja i odobrenja državnih tijela. Drugo i posljednje glasanje održat će se za dvije sedmice.

Četiri šiitska zastupnika glasala su protiv zakona, pro-šiitski sunitski zastupnik bio je suzdržan, dok je dvoje zastupnika odbilo glasati.

Šiitski zastupnici su tražili da se novim izmjenama uvede smrtna kazna i za svakoga ko proklinje 12 šiitskih imama, ali je parlament odbacio njihove zahtjeve.

Potez da se pojačaju kazne za vjerske zločine uslijedio je nakon što su vlasti prošlog mjeseca uhapsile šiitskog blogera zbog psovanja Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegove žene i nekih ashaba.

Osumnjičeni Hamad al-Naqi se nalazi u pritvoru gdje čeka daljnja ispitivanja i suđenje.

Tenzije su se rasplamsale između sunitske većine i šiija u Kuvajtu, koji čine oko trećinu domaćeg stanovništva od 1,17 miliona ljudi, odražavajući rastuće regionalne napetosti između sunija i šiija.

Preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)