Stanje u Siriji

Kurdski borci preoteli pogranični položaj od grupe “Islamska država”

436views

Kurdski militanti preoteli su sirijski pogranični položaj na granici s Irakom u subotu rano ujutro, saopćili su borci i posmatrači, nakon trodnevnih sukoba s grupom povezanom  s al Qaedom koja je držala prelaz od marta.

Noružana kurdska grupa YPG sopćila je Reutersu da su se borbe vodile tokom jutra a visoki sigurnosni zvaničnik na iračkoj strani granice izjavio je da je čuo pucnjavu, minobacačku vatru i granatiranje. 

Pogranični položaj Yarubiya i okolna područja zauzela je pobunjenička grupa Islamska država Iraka i Levanta, koja ju je preotela od vojske, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Manjinski Kurdi u Siriji imaju složenu ulogu u skoro trogodišnjem sukobu koji je izbio kada je predsjednik Bašar al-Assad počeo gušiti prodemokratski ustanak.

Kontinuirani sukob suprotstavio je sunite protiv Assadove alavitske manjine, a razne kurdske milicije bore se na obje strane, obično zbog teritorijalnih ili sporenja oko vlasti.

Portparol YPG-a Redur Xelil izjavio je Reutersu da su islamističke grupe blokirale kurdske regije u Siriji s jedne strane, a Turska s druge zatvarajući granicu s iračkim Kurdistanom. On je međutim kazao kako je “prerano reći da li se granični prelaz može koristiti”.

U sirijskom sukobu ubijeno je više od 100.000 ljudi, sudeći po Ujedinjenim nacijama.

(Fena)