Vijesti

Kurdske snage vratile pod kontrolu dva grada

500views

Uz pomoć američkih zračnih udara, kurdske snage vratile su pod svoju kontrolu dva grada u sjevernom Iraku, porazivši borce Islamske države, rekao je visoki kurdski dužnosnik Hoshijar Zebari, dodajući da ta vojna pobjeda još uvijek ne znači preokret u sukobu, prenose agencije.

Kako navodi agencija Reuters, Zebari je rekao da su Kurdi ponovno osvojili gradove Guvair i Mahmur na sjeveru zemlje.

Upitan koliko dugo će američke snage svojim zračnim udarima pomagati kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države, Zebari je rekao: “Kao što je (američki) predsjednik (Barack) Obama rekao, nema vremenskog ograničenja.”

Obama je u subotu izjavio da je u američkim zračnim napadima uništeno naoružanje i oprema kojim su borci Islamske države mogli napasti Erbil, glavni grad iračkih Kurda, ali je upozorio da bi američka zračna operacija u Iraku mogla potrajati neko vrijeme.

Američki predsjednik je naglasio da će SAD nastaviti pružati tehničku pomoć i savjete iračkoj vladi i kurdskim snagama, ali je nekoliko puta istaknuo kako je važno da Iračani sami izaberu široku vladu, prenosi Hina. 

Sjedinjene Države u međuvremenu su odlučile evakuirati dio osoblja iz Erbila, kojem prijeti napad Islamske države. State Department je ipak u nedjelju objavio da će Ambasada u Bagdadu i generalni konzulat u Erbilu ostati “otvoreni i operativni”.

(Hina)