Vijesti

Kremlj: U kontaktu smo s Turskom zbog situacije u Nagorno Karabahu

399views

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je da su u kontaktu s Turskom u vezi s sukobom u Nagorno Karabahu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodeći da su zabrinuti situacijom u Nagorno Karabahu Peskov je pozvao sve strane, posebno one u sukobu, da odustanu od koraka koji mogu pogoršati daljnju situaciju.

“Nije važno utvrditi ko je kriv, nego zaustaviti sukobe”, rekao je Peskov i naglasio da se to pitanje mora riješiti političkom diplomatijom.

Kako je kazao u kontaktu su s Turskom u vezi s ovom situacijom

“Imali smo kontakte s Ankarom preko Ministarstva vanjskih poslova. Ruska strana je u punom kontaktu po ovom pitanju”, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Rusija ima dobre odnose i sa Azerbejdžanom i sa Armenijom te da pokazuje “uravnoteženu” poziciju u pogledu situacije u Nagorno Karabahu.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

(Agencije)