Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Alimi

Kratka biografija šejha Nasira ibn Sulejman ibn Muhammed el-‘Umera Allah ga sačuvao

663pregledi
Priredio: Smail L. Handžić

Šejh Nasir ibn Sulejman ibn Muhammed el-‘Umer je roðen 1373. H. god., (1952.) u selu El-Murejdisijjeh pored grada Burejdeh u oblasti El-Qasiim. Njegova porjeklo pripada čuvenom Kurešijevskom i Mahzumijskom plemenu Benu Halid.

Srednju školu je završio 1390. H. god. a Fakultet šerijatskog prava 1394. Nakon toga je izabran da bude lektor na Fakultetu usuli dina, odsjek za Kur’an i kur’anske znanosti, pri Islamskom univerzitetu Imam Muhammed ibn Su’ud u Rijadu. Na ovom Univerzitetu je 1399. (1979) odbranio magistarsku disertaciju iz oblasti Kur’ana i kur’anskih znanosti, a samo pet godina kasnije i doktorsku disertaciju iz iste naučne oblasti (1404, tj. 1984). Kao pomoćni profesor pri odsjeku Kur’an i kur’anske znanosti je imenovan 1404 H. god. (1984), da bi 1410. postao asistent, a kao stalni profesor je imenovan 1414. (1993).

Kada je 1415. H. god. američkim trupama odobreno da naprave svoje vojne baze na tlu Saudijskog poluostrva, šejh je, zajedno sa nekolicinom islamskih učenjaka, bio jedan od najoštrijih protivnika ove odluke. Zbog otvorenog pisma kralju u kojem je tražio da se popravi opće stanje, otvorenog kritikovanja novonastalih poroka u Saudiji i govora protiv zapadno-američkih zavjera protiv islama i muslimana, šejh je odležao u zatvoru pet godina.
Inače, šejh Nasir el-‘Omer je autor brojnih knjiga i naučno-istraživačkih radova.  Danas je veoma aktivan na polju da’weta i omiljen je meðu muslimanskom omladinom diljem islamskog svijeta! Glavni je i odgovorni urednik islamskog web-portala almoslim.net na kojem se mogu naći njegovi brojni članci i predavanja.

Prvi put objavljeno: nedjelja, 23 Ožujak 2008 22:19