Islam i žena

Kraljica svoga doma

532pregledi
Pripremio: Muhamed Ikanović

Islam preporučuje, nekada i nareðuje, a i sama ljudska priroda zahtijeva da se porodica zasniva. Osnova začetka porodice je brak. Nije rijetkost da se brak zamišlja kao velika poljana prepuna raznolikog cvijeća koje ubiremo do kraja preostalog života. Naravno, kada se sami uvjerimo da to baš i nije tako, pojave se problemi koji se, ovisno o situaciji, rješavaju nekada brže, a nekada se mnogo više zakompliciraju. Običaj je da mnogi govore o samim problemima, dok je prioritetnije da se prije toga govori i razlozima njihove pojave, tj. preventivi, kako to medicina kaže – bolje spriječiti nego liječiti. Nepravedno je da za nastanak problema samo optužujemo jednu ili drugu stranu, muža ili ženu, jer obje strane snose odgovornost, neka više, a neka manje.

S obzirom da su moji tekstovi namijenjeni sestri muslimanki, namjera mi je da se baš njoj direktno po ovome pitanju i obratim.
Kur’an veli: ”I od Njegovih ajeta je da vam je žene od vas samih stvorio kako biste se uz njih smirili…“ (Er-Rum, 21.)
Hajde nakratko da se družimo sa ovim ajetom i razmislimo o njegovoj poruci. Iz njega učimo da je žena stvorena od muškarca i da je dio njega, odnosno da je usko vezana za njega i da je muškarac u nemogućnosti da formira zajednicu bez žene. I koliko god neki pokušavali da dokažu da je žena ”šejtanske” prirode indirektno to i za sebe tvrde. Drugi dio ajeta izrazito je zanimljiv za ono o čemu govorimo. Ajet jasno govori da muškarac smiraj nalazi kod žene. U suprotnom, ako ga ne bude imao ili mu bude uskraćen, pojavit će se negativni efekti sa njegove strane. Hajde da kažemo da je to jedan vid njegove ovisnosti o ”ženskom svijetu”. Iz tog razloga islam je pooštrio mjere po pitanju odbijanja postelje od strane supruge, a isto tako naredio muškarcima da postelju ne napuštaju sve dok žena ne zadovolji svoje potrebe.
čovjekov smiraj uz ženu nije samo seksualne prirode, nego je i jednoj i drugoj strani potreban neko na koga može nasloniti svoje rame i s njim podijeliti svaki vid radosti ili žalosti.
Sestro muslimanko, znaj da si kraljica svog doma ukoliko to budeš zaista željela biti. Ruku na srce, često puta povod problema bude upravo žena zbog nekakvih bezvrijednih stvari poput pitanja gdje si bio i sl. Žena je ta koja kontrolira situaciju u svom dvoru i koliki god on bio ona treba da ga učini dvorom. Muškarac voli da se osjeća poštovanim i cijenjenim i da se pita za ono što se dogaða oko njega. Iako se tvoja uloga i tvoj trud ne smije nikako zanemariti, moraš shvatiti da je tvoj muž upravo proveo dan sa raznim ljudima i da je možda deset ili više sati vukao ”k’o sivonja” da biste vi kod kuće mogli da uživate. Zar je teško tome pridodati malo poštovanja!? Mnoge odmah kažu: A zar i moj rad ne treba cijeniti!? Slažem se! Ali, ti kontroliraš situaciju pa načini prvi korak. Pokušaj ga dočekati laganim osmijehom, slatkim pitanjima, kao: kako si, šta ima, ima li ukora i sl. Da priupitaš o njegovim željama, jelo ili kahvica? S tim kratkim uvodom situacija je već u tvojim rukama. Neka to tako teče i pusti ga da se sam ”otvori”, možda se izjada, pa ako čuje koju utješnu riječ, ti sigurno uspijevaš. Neka tvoj odnos tako traje jedan period pa će nakon toga doći i ono što ti želiš – da se uoči i tvoj trud. Priupitaj ga kako mu se sviða sreðivanje kuće, da li on ima nešto predložiti i sl., pa će i on početi da primjećuje promjene koje praviš. Nekada uz laganu kahvicu moći ćeš i da kažeš kako si mnogo radila, kako si se umorila i tako da će i on početi cijeniti tvoje obaveze i doprinos u podizanju porodice.
Pokušaj da mu ispuniš želju, npr. da smiriš situaciju u kući kada želi da se malo odmori i sl.
Možda će biti prigovora, a što da to ja radim?! Pa odgovor je jednostavan – sve ćeš vrlo brzo ”naplatiti”. Većina muškaraca ”pada” na takve stvari pa će uslijediti pokloni, izlasci, raznovrsna ugaðanja i drugo. Pa zar se ne isplati?!
Kuća u kojoj se situacija kontrolira na ovakav način je kuća u kojoj se rijetko čuje svaða, pa i ako se ona pojavi, vrlo brzo nestane ukoliko žena zna da malo zašuti, i ponovo će se čuti lijepe riječi. Pa zar se ne isplati?!
Ti oblikuješ situaciju u svojoj kući, pa odluči, sestro, da li želiš biti kraljica svojih dvora ili obična sluškinja na koju će se istresati svaki prolaznik!?

 
Prvi put objavljeno: Četvrtak, 15 Studeni 2007 11:21
X