Fikh

Koristi davanja zekata

942pregledi
Piše: Muhammed ibn Salih el-Usejmin       Preveo: Mr. Huseinbašić Elvedin

Zekat je islamski šart, sastavni dio islama. Davanjem zekata čovjek upotpunjuje svoju vjeru, svoj islam. Upotpunjenje vlastitog islama i vjere je veličanstveni cilj svakog muslimana i svi muslimani se trude upotpuniti svoju vjeru.

1. Dokaz iskrenog imana
Imetak je drag čovjeku, a čovjek daje ono što voli samo zbog nečega što voli isto ili više od imetka. Izdvajanjem dijela imetka čovjek potvrðuje da želi isključivo Allahovo zadovoljstvo.
2. Popravlja osobine
Zekat izvodi čovjeka iz škrtih i svrstava ga u darežljive. Kada čovjek navikne davati, znanje, imetak ili ugled, to postane obilježje njegove naravi i preðe mu u naviku, tako da mu bude nelagodno ako ništa ne udijeli jedan dan.
3. Širokogrudnost
Udjeljivanje bilo čega, a naročito imetka, daje čovjeku osjećaj zadovoljstva i širokogrudnosti. To je potvrðeno u praksi. Meðutim, taj osjećaj je uvjetovan davanjem draga srca. Ibn el-Kajjim je u svome djelu Zadul-me’ad, 2/25, spomenuo da udjeljivanje i plemenitost uzrokuju širokogrudnost. Meðutim, to važi samo za one koji daju draga srca i izvade imetak prvo iz srca pa tek onda iz džepa, a oni kojima ono što daju ostane u srcu, takvi nemaju koristi u ovom smislu.
4. Potpuni vjernik
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Neće potpuno vjerovati onaj ko ne želi svome bratu što želi samome  sebi.  Kao što čovjek voli da dobije imetak da ispuni svoje potrebe, isto tako voli dati drugom da ispuni svoje potrebe. Tako postaje vjernik potpunog imana.
5. Ulazak u Džennet
Svi se trudimo ući u Džennet. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da je Džennet za one koji govore lijepe riječi, hrane siromašne i klanjaju noću dok drugi ljudi spavaju.
6. Zajednica muslimana kao jedna porodica
U toj zajednici sposobni daju nemoćnima, imućni siromašnima. čovjek osjeća da ima braću u vjeri koju je dužan pomoći i činiti im dobro kao što je njemu Allah dao dobro. Rekao je Uzvišeni Allah: ”čini dobro kao što je Allah dao dobro tebi!”  Na taj način zajednica muslimana postaje kao jedna porodica. Savremenici to nazivaju socijalna pomoć. Zekat najbolje služi svrsi u tom smislu, davanjem zekata čovjek obavlja farz i pomaže ljudima.
7. Smirivanje nezadovoljstva siromašnih
Siromasi osjećaju nezadovoljstvo zbog toga što neki voze šta hoće, stanuju gdje hoće, jedu šta hoće, a oni idu pješke, spavaju na smetljištu i slično. Darežljivost bogatih prema siromašnima smiruje njihovu srdžbu i nezadovoljstvo jer shvataju da bogati misle na njih i da ih nisu zaboravili u teškoći.
8. Prevencija zločina iz koristoljublja
Zekat sprečava kraðu, otimanje i slično, jer zekat zadovoljava osnovne potrebe siromašnih tako da ne moraju krasti i otimati. Dobročinstvo bogatih sprečava siromašne da im čine nepravdu.
9. Spas od vreline Sudnjeg dana
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Svaki čovjek će biti u hladu svoje sadake na Sudnjem danu sve dok se ne presudi svim ljudima.”  Takoðer, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svrstao je u sedmericu koji će biti u hladu Arša i onoga ko udijeli desnicom tako da ljevica ne zna da je desnica udijelila.
10. Učenje vjerskih propisa
Da bi čovjek udijelio zekat, mora naučiti propise u vezi s tim, koja imovina podliježe zekatu, količinu koja podliježe zekatu, kome se daje i drugo što je potrebno za zekat.
11. Povećanje imetka
Davanje zekata čuva čovjeka od nesreća, a ponekad otvori nova vrata nafake. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Sadaka ne umanjuje imetak.”  U to se možemo uvjeriti u stvarnom životu. Dogodi se da vatra uništi sav ili većinu imetka onih koji ne daju zekat, ili ih zadese bolesti zbog kojih moraju potrošiti većinu imetka.
12. Spuštanje blagodati
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Kiša bude uskraćena svakom narodu koji ne daje zekat’’.
13. Sadaka gasi Allahovu srdžbu
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Zaista sadaka gasi srdžbu Gospodara’’.
14. Sadaka čuva od ružne smrti
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Sadaka štiti od ružne smrti.
15. čuvanje od nesreća
Sadaka presreće nesreću koja se spušta s neba i sprečava je da se spusti na čovjeka.
16. Iskup za grijehe
Sadaka je iskup za grijehe. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru’’.

Muhammed ibn Salih el-Usejmin
Eš-Šerhul-mumti’ ‘ala Zadil-mustekni’ (6/9-15)

Prvi put objavljeno: utorak, 23 Rujan 2008 19:00