Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Kontroverzni izraelski aktivista ušao u Al-Aqsu

522views

Yehuda Glick, kontroverzni izraelski aktivista, posjetio je džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu prvi put nakon što mu je zabranjen prilaz kompleksu 2014. godine.

Izraelski Kanal 2 javlja da je Glick prilikom posjete bio okružen izraelskom policijom koja nije prethodno informirana o današnjim planovima, prenosi Anadolija.

Generalni direktor Al-Aqse Sheikh Ayyam al-Khatim kazao je kako je Glick, u pratnji četvero ljudi i pod policijskom zaštitom, došao u kompleks te da je isti morao napustiti pod pritiskom muslimanskih vjernika.

Zabranjena molitva

Glick je vođa izraelskog pokreta “Temple Mount” koji poziva na izgradnju jevrejskog hrama na mjestu gdje se čuvena Al-Aqsa sada nalazi.

Oni traže pravo da se i Jevreji, kao i muslimani, mole na tom mjestu.

Jevrejima je dozvoljen ulazak u džamiju Al-Aqsa, ali je molitva dozvoljena jedino muslimanima.

Jevreji se mogu moliti na Zapadnom zidu u Jerusalemu poznatom kao Zid plača. Oni tvrde da se na tom mjestu nekada nalazio  jevrejski hram koji su srušili Rimljani.

Glicku je 2014. godine zabranjen prilaz kompleksu Al-Aqsa nakon što je optužen da je vrijeđao muslimanku.

Njega je prošle sedmice Izraelski sud oslobodio optužbi.

U oktobru 2014. godine Glicka je ranio naoružani muškarac za kojeg tvrdi kako mu je rekao da je “neprijatelj Al-Aqse”.

(Agencije)