Vijesti

Komšić: Ne može Srbija štititi zločince, a hapsiti na osnovu krivične prijave

392views

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a. Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična …
… prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu – saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u saopćenju, nijednu informaciju da je protiv navedne osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

– Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optižnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude – stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ovakava asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

– Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti – saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

(FENA)