Vijestiiiiii

Komšić: “Ako treba tužićemo Hrvatsku”

323pregledi
Predsjedništvo BiH nedavno je uputilo pismo hrvatskim zvaničnicima u vezi sa gradnjom mosta kopno – Pelješac i drugim pitanjima koja se tiču razgraničenja između dvije zemlje na moru.

Član Predsjedništva Željko Komšić kaže da u pismu Hrvatskoj BiH traži da se “utvrdi granična crta, mada je ona već utvrđena, odnosno, utvrđena je tako da je hrvatska strana još davno predložila graničnu crtu koju BiH smatra realnom, zasnovanom na svim faktima, počev od historijskih, geografskih…, a onda u neko doba hrvatska Vlada je odustala od te vrste sporazuma”.

“Zašto, to bi sad trebalo pitati njih. Mi dakle samo tražimo da se ispoštuje ono što je već dogovoreno sporazumom o granici. Mi samo očekujemo od Hrvatske da prihvati graničnu crtu na moru onakvu kakva ona jest, kakvu su oni zapravo predložili a mi prihvatili, a ne da to osporava”, kazao je Komšić za “RSE”. Sav spor, pojašnjava on, nastaje zbog vrha poluotoka Klek.

“Ako Hrvatska prihvati, kao što je na njihov prijedlog rečeno, da je vrh poluotoka Klek zapravo dio teritorije Bosne i Hercegovine, onda BiH ima pravo tražiti da morska granica prati obrise poluotoka Klek, odnosno vrha poluotoka Klek. U tom slučaju most kopno – Pelješac bi išao preko našeg, bh. mora, i tu dolazimo do srži problema. Po meni, niko ne može Hrvatskoj osporiti pravo da spaja dijelove svoje teritorije. To je njihovo pravo. Ako taj most, taj objekat ide preko voda BiH, ni to nije razlog da se ne dogovorimo čak i oko toga. Mi samo očekujemo od Hrvatske da prihvati graničnu crtu na moru onakvu kakva ona jest, kakvu su oni zapravo predložili a mi prihvatili, a ne da to osporava”, kaže Komšić, piše “San”.

Ako dogovora ne bude, postoje instrumenti za rješavan je te vrste sporova, podsjeća Komšić.

“Prije krajnjeg instrumenta koji nam je na raspolaganju, a to je tužba Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, mi ćemo pokušati da iskoristimo ono što konvencije predviđaju, to je jedna vrsta medijacije, mirenja. Ako Hrvatska odbije i taj institut, u redu, mi nemamo druge nego ići pred međunarodne institucije koje regulišu ko poštuje, a ko ne poštuje međunarodne institucije”, kaže Komšić.

(24sata.info)

X