Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Kome pripada dječiji dodatak, majci ili ocu?

744pregledi

Pitanje: Molim vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje: U Austriji postoji mogućnost da se prima određena svota novca poslije rođenja djeteta (2,5 godine) Vodi se pod nazivom Kinder-Betreuungs-geld. Pravo na tu svotu imaju jedan od roditelja, tj. onaj koji ne zarađuje (ili zarađuje jako malo), i svoje vrijeme provodi u brizi i odgoju djeteta. To su naravno u većini slučajeva majke. Da li ta novac po šerijatu pripada majci (koja je podnijela zahtjev za primanje novca na svoje ime, koja većinu svog vremena provodi u odgoju djeteta i nema drugog vlasitog primanja) ili ocu koji je u radnom odnosu i zarađuje solidno. Napominjem da se Austriji takoder prima odredeni iznos (Familienbeihilfe) za svako dijete kao pomoć porodicama sa djecom (bez obzira na visinu plate). Da vas Allah dž.s. nagradi za vaš trud. Es-selamu alejkum!

 

Odgovor: Dječiji doplatak (familienbeihilfe) koji dobija dijete na svoje ime pripada ocu, jer je otac odgovoran za izdržavanje djeteta. Što se tiče (kinderbetreuungsgeld – KBG), ova sredstva pripadaju roditelju koji se brine o djetetu, jer sama riječ “betreuen” znači voditi brigu, njegovati, paziti. Bolesnička kasa daje nadoknadu roditelju koji se brine o djetetu, što, uglavnom, biva majka. Nije bitno ko podnosi zahtijev u bolesničkoj kasi, već je bitno ko stvarno obavlja posao zbog koga je nadležna institucija odredila mjesečnu nadoknadu u trajanju od trideset mjeseci. Nema smetnje da se roditelji dogovore o podjeli ovih primanja, međutim, sredstva u osnovi pripadaju roditelju koji obavlja spomenutu dužnost, a Allah najbolje zna.