Vijestiiiiii

Kome će ići libijska nafta?

339views

Član libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta Guma al-Gamati izjavio da će se u buduće sporazumi o nafti dobijati na osnovu stručnosti, a ne političke naklonosti.

“Naftnim sektorom će biti rukovođeno transparentno i sporazumi će biti zaključivani na osnovu kvaliteta, a ne političke pristrasnosti”, rekao je al-Gamati u četvrtak za francusku novinsku agenciju AFP.

Prethodno je francuski dnevnik “Liberasion” objavio kako je imao uvid u pismo poslato 3. aprila katarskom emiru, u kojem Nacionalni prelazni savjet navodi da je potpisao “sporazum o ustupanju 35 odsto libijske nafte francuskoj kontroli u zamjenu za punu i bezuslovnu podršku Nacionalnom savetu”.

Međutim, francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe je poslije izjavio da “ne zna za takvo pismo”, ali je i dodao da je “logično” da zemlje koje su aktivno podržavala pobunjenike dobiju privilegije u obnovi Libije, objavljeno je na internet stranici Oilcapital.ru.

El-Gamati je nabrojao kompanije koje su, kao je rekao, imale dobru poslovnu reputaciju u libijskom sektoru nafte u posljednjih 15 godina: britanska BP, francuska “Total”, italijanska ENI i “velike američke kompanije”, ne precizirajući njihove nazive.

“Njihova reputacija, stručnost i iskusvo u libijskom sektoru nafte stavljaju ih u jaku poziciju, ali će, i pored toga, princip biti da će poslovi biti dodjeljivani na osnovu sposobnosti i konkurentnosti”, rekao je al-Gamati.

(Tanjug)