Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Vjerovanje u poslanike

Koliko će Isaa, a.s., ostati na Zemlji?

605pregledi
             
Pitanje: U knjizi ‘’Predznaci Smaka svijeta – mali, srednji, veliki’’, autora Jusufa b. Abdullaha b. Jusufa al-Vabila, u poglavlju o Isau, a.s., navodi se da postoje dva opisa Isaa, a.s., i navode se dvije predaje o ostanku Isaa, a.s., na Zemlji, u jednoj se spominje 7 godina, a u drugoj 40 godina. Možete li mi to objasniti, odnosno da li je ulema zauzela kakav stav po tom pitanju? Da vas Allah nagradi!
 
Odgovor: Treba spomenuti da je hadis u kojem je spomenuto da će Isa, a.s., ostati na Zemlji sedam godina zabilježio imam Muslim, što znači da ne treba sumnjati u njegovu vjerodostojnost.
Takoðer, hadisi u kojima je spomenuto da će ostati na Zemlji četrdeset godina su vjerodostojni. Jedan od njih zabilježio je imam Ebu Davud, od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je spomenuto da će Isa, a.s., ostati na Zemlji četrdeset godina. Vjerodostojnost ovog hadisa potvrdio je šejh Albani.
 
Kazao je autor djela “Awnul-Mabud”, komentarišući hadis Ebu Hurejre, r.a.: “Rekao je hafiz Imaduddin ibn Kesir: Problem ovoj predaji (tj. da će Isa, a.s., ostati na Zemlji četrdeset godina) predstavlja predaja kod imama Muslima u  kojoj je zabilježeno da će Isa, a.s., ostati na Zemlji sedam godina, rekao je: Osim ako bi se razumjelo da će toliko ostati na Zemlji nakon spuštanja sa neba, a taj boravak će se pridodati vremenu koje je boravio na Zemlji prije uzdizanja na nebo, a poznato je da je Isa, a.s., uzdignut u trideset i trećoj godini.” (Awnul-Mabud, 11 tom, str. 270)
 
Rezime: Neki učenjaci pomirili su ove predaje tako što su rekli da se predaje u kojima se spominje sedam godina odnose na vrijeme koje će Isa, a.s., proboraviti nakon spuštanja sa neba, dok se predaje u kojima se spominje da će ostati na Zemlji četrdeset godina odnose na njegov cjelokupan život na Zemlji, trideset i tri godine prije uzdizanja i sedam godina nakon spuštanja, što skupa čini četrdeset godina.
 
A Allah najbolje zna!
 
Odgovorio: Pezić Elvedin