Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Škole u Britaniji izbacuju svinjetinu iz školskih kuhinja

427views

Grupa britanskih škola odlučila je da izbaci svinjetinu iz školskih kuhinja, navode britanski mediji. Razlog za uvođenje zabrane posluživanja svinjetine u školama jesu sve veće kulturne i vjerske razlike, tj. zahtjev učenika muslimanske i jevrejske vjerske orjentacije.

Kako navodi „Daily Telegraph“ , londonska općina Haringey donijela je odluku „ Najbolji savjet“ kojom se sugeriše školama da izbace sa školskih jelovnika sve proizvode, odnosno jela koja sadrže svinjetinu.

U nekim gradovima Engleske postoje brojne škole u kojima je se svinjetina više ne konzumira. Tako je u Lutonu od 57 škola u njih 23 svinjetina izbačena sa jelovnika. U Bradfordu su 24 škole prestale sa posluživanjem svinjetine, u Newhamu, istočnom Londonu u 25 škola, također u istočnom Londonu u gradiću Tower Hamlets čak je 85 škola izbacilo svinjetinu sa svojih jelovnika, u Haringeyu  37 škola.

(SAFF)