Vijestiiiiii

Ko ubija iranske stručnjake za nuklearna pitanja?

321views

altNepoznati počinilac ubio je u Teheranu jednog iranskog stručnjaka za nuklearna pitanja, saopštili su iranski mediji.

“Jedan profesor fizike i stručnjak za nuklearna pitanja ubijen je prije nekoliko sati ispred svoje kuće u Teheranu”, javila je iranska novinska agencija Mehr, ali nije navela identitet ubijenog.

Agencija Isna je javila da je ubijen 35-godišnji Darjuš Rezaei koji je sarađivao sa Iranskom organizacijom za atomsku energiju. U posljednjih nekoliko godina u Iranu je ubijeno ili je nestalo više stručnjaka za nuklearna pitanja. Predstavnici iranskih vlasti sumnjaju da iza tih ubistava stoje zapadne sile koje pokušavaju da spriječe razvoj iranskog nuklearnog programa.

U novembru prošle godine u eksploziji automobila bombe poginuo je fizičar i stručnjak za nuklearna pitanja Majid Šahriari, a povrijeđen je njegov kolega Ferejdon Abasi Davani.

U januaru 2010. godine ubijen je iranski stručnjak za nuklearna pitanja Masud Ali Mohamadi. Zvanični Teheran je dao do znanja da vjeruje da iza ubistva stoje SAD i Izrael.

Početkom ove godine Teheran je saopštio da je razbio grupu koja je u Iranu radila za izraelsku obavještajnu službu Mosad i da je među uhapšenima jedan od odgovornih za ubistvo Mohamadija.

Evropska unija i SAD uvela su Iranu sankcije zbog njegovog nuklearnog programa, za koji Teheran tvrdi da ima isključivo mirnodopske svrhe. Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je u utorak da je Iran počeo da koristi nove centrifuge kojima se brže može obogatiti uranijum.

(Vesti online)