Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Kineski izaslanik u Siriji pokušava riješiti krizu

433views
Jedan kineski izaslanik treba da razgovara u srijedu u Damasku sa sirijskim šefom diplomatije Validom Mualemom i liderima opozicije kako bi prezentirao inicijativu Pekinga za rješavanje krize u toj zemlji, objavila je sirijska štampa.


“Kina ulaže diplomatske napore kako bi postigla političko rješenje sirijske krize”, izjavio je izaslanik Li Huaxin, bivši kineski ambasador u Damasku, kojeg citira dnevni list s velikim tiražom El-Vatan.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova otkrilo je u nedjelju inicijativu u šest tačaka za političko rješene u Siriji, koja je predvidjela između ostalog trenutni prekid naslja i otvaranje dijaloga između režima i opozicije.

Inicijativa odbacuje svako strano miješanje i “vanjske akcije za promjenu režima” i podržava ulogu Vijeća sigurnosti UN-a “u striktnom poštivanju ciljeva i principa Povelje UN-a i temeljnih normi koje reguliraju međunarodne odnose”.

Li treba da razgovara i s predstavnicima opozicije, posebno s Nacionalnim odborom za demokratske promjene, kojim predsjedava Hasan Abdel Azim, kao i s Narodnim frontom za promjenu i oslobođenje koji vodi Kadri Džemil, piše El-Vatan.

Kina je izrazila spremnost da podrži slanje humanitarne pomoći pod okriljem UN-a ili neke nepristrane organizacije, pod uvjetom da se očuva sirijski suverenitet.

Peking je, kao i Moskva, blokirao rezoluciju UN-a koja osuđuje krvavo gušenje narodne pobune protiv Bašara el-Asada.

(FENA)