Vijestiiiiii

Kina podržava prijedloge AL-a za Siriju

491views

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da Peking podržava rješenje za situaciju u Siriju zasnovano na prijedlozima Arapske lige (AL), dvije sedmice pošto je uložila veto na rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kojom se podržava plan te arapske organizacije.

“Kina podržava sve napore AL-a da posreduje u cilju pronalaženja političkog rješenja za sirijsku krizu i poziva sve strane da intenziviraju komunikaciju i pregovore kako bi se pronašlo miroljubivo i odgovorajuće rješenje u okvirima AL-a i na osnovnu njenih relevantnih prijedloga za političko rešenje”, rekao je zamjenik šefa kineske diplomatije Džai Džun u Damasku, a navodi ministarstvo na svom sajtu.

Džai je u subotu u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, kome je, prema saopćenju, prenio da je Kina voljna tražiti rješenje zajedno sa sirijskom vladom i opozicijom, AL-om i arapskim zemljama, prenosi AP.

Američka agencija ocjenjuje da kontradiktorne izjave zvaničnog Pekinga o prijedlozima AL-a održavaju želju Kine da posreduje u traženju rješenja za prevazilaženje sirijske krize, uz istovremeno neprihvatanje bilo kakvog miješanja UN-a koje bi moglo voditi odobravanju vojne intervencije poput one u Libiji.

Rusija i Kina naišle su na oštre kritike zapadnih zemalja kada su uložile veto na prijedlog rezolucije o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a, a glasale su protiv i nedavno usvojene neobavezujuće rezolucije Generalne skupštine UN-a.

(AJB)