Vijesti

Kina izbrisala Özila s interneta zbog komentara o ujgurskim muslimanima

388views

Arsenalova zvijezda Mesut Özil na društvenim mrežama je kritikovao Kinu zbog državnog terora nad ujgurskim muslimanima, a kao odgovor Kinezi su ukinuli veznjakov zvanični fan klub M10 u toj zemlji, koji je imao 30.000 registrovanih članova.
Özil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta bukvalno izbrisan s interneta pa njegovog imena i prezimena više nema na kineskom pretraživaču Baidu.

“Hobi pojedinca potpuno je nebitan u odnosu na zaštitu naših nacionalnih interesa”, komentarisao je osnivač Baidua brisanje Nijemca.

Također, od vikenda Özil ne postoji ni na kineskim društvenim mrežama Weibo i Douyin koje su izbrisale njegove zvanične profile.
Weibo, na kojem Özil ima četiri miliona sljedbenika, jutros ga je ipak vratio, ali bez posta o teroru nad ujgurskim muslimanima.

Podsjetimo, Arsenalov veznjak je miroljubive ujgurske muslimane nazvao “ratnicima koji se opiru progonu” te kritikovao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta zato što na teror reaguju šutnjom i nezainteresiranošću.

S druge strane, kineska državna televizija CCTV s programa je skinula zakazani prijenos utakmice Arsenala i Manchester Cityja, dok su se Topnici odmah službeno ogradili od stavova njihovog igrača.

(Klix.ba)