Stanje u Siriji

Kerry u Rijadu razgovara o Siriji i Iranu

698views

Američki državni sekretar John Kerry počeo je u ponedjeljak u Rijadu razgovore sa svojim kolegama iz monarhija u Zaljevu koji podržavaju dijalog kao način rješavanja krize u Siriji.

Kerry se odvojeno susreo s kuvajtskim šeikom Sabahom al-Ahmad al-Sabahom i bahreinskim šeikom Khalidom al-Khalifom.

Trebao bi se sastati i s ministrima vanjskih poslova drugih zemalja u Zaljevu i sa saudijskim princem prestolonasljednikom Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Šest zemalja iz Vijeća za saradnju u Zaljevu (CCG) izrazilo je u nedjelju navečer podršku pregovorima kao načinu rješavanje krize u Siriji, u skladu s inicijativom vođe opozicije Ahmeda Moaza al-Khatiba.

Jasna procedura

Oni su ipak ocijenili da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) trebalo “obavezujućom rezolucijom definirati jasnu proceduru i datum pregovora o političkoj tranziciji u Siriji”.

Monarhije u Zaljevu osudile su istovremeno “divljačke napade sirijskog režima, u kojima su čak upotrijebljene rakete Scud protiv civila”, ocijenivši da je na Vijeću sigurnosti da “usvoji rezoluciju o zaštiti sirijskih civila”.

Šest zemalja je pozvalo da se “sirijskom narodu daju sredstva za odbranu” i zatražilo od “strana koje snabdijevaju oružjem sirijski režim da to prestanu činiti”.

Zemlje CCG-a su pozvale Iran da “poštuje principe dobrog susjedstva” i da se “ne miješa u stvari” svojih susjeda.

Šest zemalja, saveznica SAD-a, zamjera Washingtonu što odbija naoružati sirijsku opoziciju i što ima pomirljivu politiku prema Iranu.

(AJ Balkans)