Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Kerry: Do 90.000 žrtava u Siriji

448views

Državni sekretar SAD-a John Kerry izjavio je u četvrtak da je broj žrtava sukoba u Siriji do sada najvjerovatnije dostigao 90.000, navodeći podatke koje je dobio od svog kolege iz Saudijske Arabije, princa Sauda al-Faisala.

“Imao sam priliku danas razgovarati sa šefom diplomatije Saudijske Arabije. Prva stvar koju mi je rekao bila je da je, prema njegovoj procjeni, u Siriji najvjerovatnije poginulo 90.000 ljudi”, rekao je Kerry novinarima.

Ovaj podatak značajno nadmašuje procjene Ujedinjenih naroda (UN), prema kojima se, kako je ove sedmice saopćila šefica Agencije UN-a za zaštitu ljudskih prava Navi Pilay, broj poginulih u Siriji “približava broju od 70.000”.

Američki diplomata najavio je da će “očajna humanitarna situacija” u Siriji biti jedno od glavnih pitanja na njegovom prvom sastanku s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom, prenosi AFP.

(AJB)