Vijestiiiiii

Katar najbogatija država svijeta

417views

Zahvaljujući rastućim cijenama nafte i zalihama prirodnog plina Katar, koji ima 1,7 miliona stanovnika, prema omjerima dohotka po stanovniku osvojio je titulu najbogatije države na svijetu.

Katar se priprema za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. i sklopu toga troši milijarde dolara za projekte razvoja infrastrukture u toj zemlji.

Katar, čiji je bruto nacionalni dohodak prema paritetu kupovne moći u 2010. godini dostigao 88 hiljada dolara, prati Luksemburg sa 81.000 dolara.

Središte tehnologije, proizvodnje i finansija na području tržišta Dalekog istoka, Singapur, sa 56 .700 dolara našao se na trećem mjestu. Zaljevska zemlja Ujedinjeni Arapski Emirati zauzela je šesto mjesto sa 47.500 dolara, dok je Kuvajt na 15. mjestu.  Peto mjesto dijele Norveška i Bruneji, a UAE redom slijede SAD, Hong Kong, Švicarska i Holandija.

Najsiromašnije tri zemlje koje su se našle na samom dnu liste su afrička država Burundi  (400 dolara), Liberija 386 dolara i Demokratska Republika Kongo (312 dolara).

Forbes je saopštio da je lista pripremljena na osnovu podataka Međunarodnog montarnog fonda za 2010. godinu, prema analizama bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći u 182 zemlje.

(TRT)