Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Karzai o novoj fazi povlačenja NATO trupa iz Afganistana

300views

Predsjednik Agganistana Hamid Karzai izjavio je u nedjelju da će afganistanska vojska poslije trećeg planiranog povlačenja NATO trupa obezbjeđivati 75 odsto stanovništva te zemlje.

Prema saopštenju iz predsjedničkog kabineta, provincija Kapisa na istoku Avganistana, gdje su raspoređene francuske trupe, biće jedan od 122 okruga koji će od sada biti pod kontrolom afganistanske vojske.

“Na sastanku Nacionalnog savjeta bezbjednosti odlučeno je da afganistanke trupe od sada obezbjeđuju 11 provincija, među kojima su Kapisa, Uruzgan i Parvan”, rekao je portparol afganistanskog predsjedništva Aimal Faizi.

Novoizabrani predsjednik Francuske, Fransoa Oland, koji u utorak zvanično stupa na dužnost, u više navrata je izjavio da je jedan od njegovih prioriteta povlačenje francuskih trupa iz Afganistana do kraja 2012. godine, dvije godine ranije nego što je predviđeno definitivo povlačenje međunarodnih trupa iz te zemlje.

U Afganistanu je trenutno raspoređeno 3.400 francuskih vojnika, NATO trupe počele su da se povlače iz Afganistana u julu 2011. godine, a afganistanska vojska trenutno obezbjeđuje 50 odsto teritorije zemlje.

(RSE)