Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Porodica

Kako prevazići bračne nesuglasice

428pregledi
Priredio: Sadik Turković  
Kuća blagostanja nije kuća u kojoj nema problema, naprotiv, to je kuća u kojoj bračni drugovi svoje nesuglasice rješavaju na takav način da se ne umanjuje njihova međusobna ljubav i uz potpuno poštivanje partnera. Nema kuće u kojoj ne postoje međusobna razilaženja supružnika, čak štaviše, i kuće Allahovog Poslanika, alejhis-selam, nisu bile pošteđene toga. Mi ćemo spomenuti nekoliko savjeta svim bračnim parovima, kako bi trenuci međusobnih neslaganja završili bez posljedica:
1-Razmislite prije nego što uzvratite na napad svoga partnera. Možda je taj dan umoran ili bolestan što posebno utječe na njegovo raspoloženje. Možda postoji mogućnost da mu se iskupiš prije nego što počne sa svađom. Pokušaj da na njegove napade uzvratiš nježnim riječima koje će smiriti situaciju i učiniti da tvoj partner zaboravi sve ružne riječi koje je kanio izgovoriti. Tvoja inicijativa da se ublaži svađa je lijep potez koji tvome partneru kazuje da ga voliš i da ti je stalo do njega.
2-Ne dozvolite sebi da stalno ponavljate jedne te iste odgovore kada god stupite u raspravu, kako neko od vas ne bi bio isprovociran, te kako se stvari ne bi zakomplicirale. Uvijek pokušajte ostati mirni i smireni, posebno onog momenta kada primijetite da je vaš partner izgubio strpljenje i postao uzrujan.
3-Izbjegavajte konstatacije koje upućuju na to da ne postoji nada da se problem riješi ili izgladi, kao što su: ”ti se nikada nećeš promijeniti”, ”ti me uvijek pogrešno razumiješ”, ”sa tobom nema koristi voditi polemiku” itd. Navedene konstatacije i mnoge druge kod supružnika ubijaju nadu i gase želju da se dođe do određenog rješenja kojim bi se riješili mnogi bračni problemi i u većini slučajeva dovode do bezizlazne situacije. U tom slučaju vaš partner se osjeća povrijeđeno  i ne nalazi nikakve koristi u tome da se pomiri i da se odnosi poboljšaju.
4-Svoje probleme ne kazujte drugima. Spominjanje i iznošenje mahana i slabosti svoga partnera drugim ljudima neće riješiti probleme. Naprotiv, u većini slučajeva kada se umiješa treće lice problemi se još više zakompliciraju. Allahov Poslanik, alejhis-selam, zabranio je da se iznose priče o intimnom životu supružnika. Također tvoj bračni drug će osjećati nelagodu ako ti drugima budeš pričao/la o vašim zajedničkim problemima, što u najgorem slučaju može dovesti do gubitka međusobnog povjerenja.
5-Pojasnite svom bračnom drugu šta vas iritira u njegovom ponašanju ili govoru i u tome budite sasvim otvoreni jer je to umnogome djelotvornije od toga da on sam istražuje šta vi ne volite i šta vam smeta u njegovom ponašanju. Na taj način olakšat ćete svome partneru da se prema vama odnosi što je bolje moguće, dok će vaša otvorenost od samog početka od njega odagnati mnoge nelagode.
6-Obavežite se da će svako od vas prvi preuzeti inicijativu u cilju pomirenja nakon bilo koje svađe ne osvrćući se na to ko je prvi počeo. Jer jedno od pravila koje je Allahov Poslanik, alejhis-selam, postavio, kada se radi o međuljudskim sporovima, glasi: ”Bolji od vas je onaj koji prvi nazove selam”, što je bez imalo sumnje preče da se primijeni u međusobnim sporovima bračnih drugova.
7-Uložite sve napore u cilju da vaše neslaganje što manje potraje, kako bi se što manje udaljili jedno od drugog zbog problema koji, iako je bezazlen, vremenom postane veliki. Dajte sve od sebe kako biste riješili vaše probleme i izbjegli ono što narušava vašu vezu. Ne dozvolite da prenoćite a da niste riješili nesuglasice, a sve to u cilju očuvanja vaše veze i jačanja vaših odnosa. Pomirenje i oprost su dvije stvari koje garantiraju da će vaš bračni život uspjeti.
8-Upoznavanje i samo prihvatanje osobe za bračnog druga umnogome sprečava nastanak problema i svađe. Jer kada muškarac ili žena na samom početku bračnog života spoznaju nedostatke i mahane svog životnog saputnika i prihvate da žive sa njim, takvi će od samog početka znati kako da se odnose prema svome partneru, čime će svoju kuću učiniti kućom smiraja i harmonije.
9-Svim suprugama neka je stalno na umu hadis Allahovog Poslanika, alejhis-selam, u kojem stoji: ”Da sam ikome naredio da učini sedždu čovjeku, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu zbog velikog prava koje ima kod nje.” (Ahmed)
10-Svim muževima neka je stalno na umu hadis Allahovog Poslanika, alejhis-selam, u kojem stoji: ”Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam od vas najbolji prema svojoj porodici.” (Tirmizi)
Neka nam ova dva hadisa budu vodilje i svjetiljke u našem bračnom životu.
Nikada ne zaboravite da je u slijeđenje Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, alejhis-selam, najbolji lijek kako bi se čovjek sačuvao od svih životnih problema i nedaća.